Checklist veranda

Heb je écht aan alles gedacht? Deze checklist zet je op weg!

Functie

  • Wat is de hoofdfunctie van je veranda? Is het een volwaardige leefruimte of eerder een buitenkamer?
  • Heb je ook nagedacht over de eventuele toekomstige functies?

De overheid

  • Wat kan en mag van je gemeente?
  • Moet je een bouwvergunning aanvragen?
  • Aan welke energetische eisen moet je veranda voldoen?

Aannemer

  • Kan de verandaconstructeur referenties voorleggen?
  • Vroeg je meerdere offertes op?
  • Ben je op kennismakingsgesprek geweest?
  • Wat hoort wel en wat niet tot zijn takenpakket?

Materialen

  • Pvc, aluminium of hout?
  • Laat je de veranda aansluiten bij de bouwstijl van je woning of ga je voor een contrast?

Beglazing

  • Hoe goed moeten je ramen isoleren? Laat je leiden door de U-waarde.
  • Stem de isolerende waarde af op het isolatiepakket van je woning… en het comfort dat je wil.
  • Hou het koel in de zomer met zonwerend glas of zonwering.

Technieken

  • Welke verwarming wil je?
  • Heb je aan de ventilatie gedacht?
  • Zijn er voldoende stopcontacten gepland? Moet er een tv-aansluiting zijn?
  • Kan je aannemer alle buizen en leidingen wegwerken?

(Voor)ontwerp

  • Wil je een plat of hellend dak?
  • Hoe zit het met de oriëntatie?
  • Is er een waterkerende laag voorzien tegen opstijgend vocht?
  • Heb je gelet op de aansluiting met de woning?
  • Heb je rekening gehouden met de factor oververhitting?

Weinig lichtinval of – integendeel – verblinding, condens op de ramen, muffe lucht, een bakoven in de zomer en een diepvries in het tussenseizoen, … Het zijn stuk voor stuk pijnpunten die je veranda kraken.

Hoe vermijd je tegenvallers?

We overlopen waar het in de praktijk, of met onervaren bouwers al eens durft mis te lopen, maar vooral: hoe je die fouten kan uitsluiten.

Denk na over het ontwerp

Laat altijd een ontwerp maken. Zo weten zowel jij als de verandabouwer waar jullie aan toe zijn en kan die laatste jouw verwachtingen meteen toetsen. Let er ook op dat de stijl van je veranda past bij die van je woning en een mooi geheel vormt. En pas je tuinrichting aan volgens je veranda, en niet andersom. Inplanting, oriëntatie en het juiste dak zijn enorm bepalend. Ook een belangrijk aandachtspunt: de correcte plaatsing van de uitgangen naar de tuin of oprit.

Zoals elk (ver)bouwproject, begint de veranda van jouw dromen met een goed ontwerp. 

Een veranda wordt in de meeste gevallen ergens tegen gebouwd. Zorg ervoor dat die basis goed zit.

Zorg dat de basis goed zit

Schenk genoeg aandacht aan de fundering. Die is uitermate belangrijk en moet daarom in orde zijn. De vloerplaat moet geïsoleerd zijn en voorzien worden van een vochtscherm, want zo sluit je condensvorming uit. Zomaar een veranda bouwen op een bestaande verharde buitenvloer kan vochtproblemen met zich meebrengen, dus doe dit niet!

Ga voor de juiste beglazing

Veranda’s bestaan voornamelijk uit glas, het is dus van capitaal belang dat de juiste beglazing wordt gekozen. Je kiest best voor een beglazing met een lage zonnefactor en natuurlijk een goede isolatiewaarde (Ug-waarde). Bij schuin liggende (dak)beglazing wordt de Ug waarde altijd minder goed; je gebruikt best minstens een Ug-waarde van 1,0 voor het isolerend dubbel glas. Het gebruik van drievoudige beglazing heeft als voordeel dat de Ug-verliezen van verticaal naar schuinliggende beglazing minimaal zijn. Het weegt wel meer, wat rechtstreekse gevolgen heeft voor de grootte van bouwdelen. Naast de U-waarde van de beglazing moet je zeker ook rekening houden met de U-waarde van het raamkader. Vervang je aluminium kader bijvoorbeeld door een minder geleidend materiaal, waardoor de randen beter isoleren.

Denk ook aan de lichttoetreding en zonwering. Als de veranda een leefruimte moet worden, kies dan voor het dak een glastype met een lichttoetreding lager dan 70 % om het felste licht buiten te houden. Om oververhitting tegen te gaan, vooral voor zuid- en westgerichte veranda’s, is glas met de juiste zonnefactor belangrijk. Voor dakbeglazing zijn er beglazingen met zonnefactor van 28% en zelfs lager. Voor verticale beglazingen kan je een beglazing kiezen met een iets hogere zonnefactor. Voor je eigen veiligheid: waar nodig moet dat glas voldoen aan de norm NBN-S23-002. Zo ben je zeker dat het risico bij glasbreuk tot een minimum beperkt blijft.

Hou ook rekening met de lichttoetreding en zonwering.

Werk met stabiele profielen van staal, aluminium of hout.  

Kies de correcte profielen

Voor veranda’s moet je werken met stabiele profielen van materialen als staal, aluminium of hout. Pvc is meestal niet geschikt. De profielen ondersteunen in heel wat gevallen de dakconstructie. Voor de stevigheid zijn brede kozijnprofielen dan ook de beste oplossing. Het kan nodig zijn om extra verstevigingen in de muur of het dak te voorzien om het gewicht te verdelen over de fundering.

Ook de factor isolatie is belangrijk, gebruik dus thermisch onderbroken profielen, anders vormen ze koudebruggen, waardoor er onnodig warmte verloren gaat en er condensatie ontstaat.

Isoleer en vermijd vocht

We spraken al over isolatie bij de beglazing en de profielen, maar verlies het totaalplaatje niet uit het oog! De correcte en juiste hoeveelheid isolatie is tegenwoordig natuurlijk een must. Maar overdrijf niet. Misschien is de bestaande woning zelf wel niet zo goed geïsoleerd? Stem het isolatieniveau af op het uiteindelijke gebruik van je veranda en in welke mate je woning is geïsoleerd of je van plan bent te isoleren. Een passieve veranda tegen een oude ongeïsoleerde woning heeft weinig zin.

Isolatie rendeert pas optimaal als alles doet: niet enkel het glas, maar ook de muren, vloer, woning en bouwknopen! Het heeft geen zin om een dikke trui en een jas te dragen als je geen broek aan hebt. De juiste uitvoering en het respecteren van aansluitdetails en bouwknopen zijn zeer belangrijk om later geen vochtproblemen te ondervinden. De ervaring en knowhow van je aannemer spelen hierin een grote rol.

Een veranda wordt vaak tegen bestaande constructies aangebouwd. Een vochtkering en isolatie tegen de woning is dan ook zéér belangrijk. In veel gevallen loopt de buitenmuur van binnen naar buiten door. Dit resulteert in één grote koudebrug en dit is een gevaar voor condensatie en schimmelvorming. De oplossing is correct isoleren tot in de fundering. Bestaande achtergevels zijn trouwens vaak foutief opgebouwd zodat vocht vanonder uit ‘opkruipt’. Deze aansluiting laat je best over aan vakmannen met kennis van zaken.

Voorzie in ventilatie

Tot slot een gegeven dat vaak aansluit bij vochtproblematiek: ventilatie. Hier gelden dezelfde regels als in de andere leefruimtes:  ventilatie is belangrijk om een goede luchtkwaliteit te garanderen. Een veranda gedraagt zich door dat al het glas vaak anders dan een traditionele woning. En wordt vaak minder goed verwarmd. De combinatie nieuw-bestaand heeft vaak ook invloed op het vochtpercentage in de woning. Loopt dit op, is een goede ventilatie in combinatie met verwarming noodzakelijk, om condensvorming te voorkomen.

We zoeken talent voor de productie en plaatsen van onze veranda's!

Mail marc@verandacomfort.be of bel +32 (50) 23 10 20