Laktechnieken

Poederlak, natlak of anodisatie

 

Welke opties zijn er om je buitenschrijnwerk kleur te geven?

Hieronder een overzicht van de verschillende technieken die wij toepassen om onze producten naar een hoger niveau te tillen.

 

Poederlakken

Wat is poederlakken?

Poederlakken is een elektrostatisch verfproces. Dat wil zeggen dat negatief geladen poeder op een positief geladen aluminium materiaal verstoven wordt. Vooraleer de poeder op de materialen kan gespoten worden, moeten de materialen zorgvuldig gereinigd en ontvet worden. Na het spuiten blijft het poeder tijdelijk plakken op het gereinigde en ontvette materiaal, waarna het in een oven wordt gesmolten. Onder invloed van extreme hitte (180 – 200 graden Celcius) gaat het poeder smelten en zich egaal vastzetten op de materialen. Zo krijg je een stoot- en slijtvaste laklaag wanneer deze uit de oven komt. Enkel de geur van versgebakken cake ontbreekt.


RAL-Classic poederlakken

RAL is dé standaard in de verf- en coatingindustrie. Het RAL-Classic assortiment bestaat uit een palet van 210 kleuren. En om te voorkomen dat je product toch net iets rozer uitslaat dan gedacht, gebruik je best een RAL-kleurenwaaier om de exacte kleur te bepalen.

Er zijn verchillende merken die de poederlakken op de markt brengen. Zo kennen we oa. Axalta, Akzo Nobel, Tiger en Oxyplast.
Let vooral op dat een bepaalde ralkleur bij de verschillende merken een andere tint heeft. Daarom is het belangrijk bij het bestellen van profielen of toebehoren in een poederlak om de juiste poedernummer van de fabrikant te vermelden. Je kan deze steeds navragen bij de fabrikant van het buitenschrijnwerk.

 

Voor welk lakeffect kies je?

Een mat of glanzend effect?
Het poederlakprocédé is toepasbaar in alle 400 kleuren – je hebt de keuze tudden een matte of glanzende uitvoering.

Een structuureffect?
De Coatex structuurlak geeft het oppervlak van de profielen een mooi structuureffect. Zo komt de kleur dus beter tot zijn recht. Coatex is bovendien uiterst onderhoudsvriendelijk en in hoge mate bestand tegen krassen.

Een metaaleffect?
Sommige RAL-kleuren zijn ook verkrijgbaar in metallic uitvoering. Door toevoeging van aluminium schilfers aan het kleurpoeder schept een metaaleffect. De glinsterende aluminium schilfers laten zich niet homogeen in de kleurlak verdelen. Daardoor ontstaan er lichte nuances in de intensiteit van
de lichtweerkaatsing op het profiel.

 

Anodisatie

Wat is anodisatie?

Deed het woord natlakcabine je aan sauna’s denken, dan zijn we nu aangekomen bij de peeling. Bij anodisatie worden aluminiumprofielen eerst ontvet, gereinigd en gedroogd, waarna ze in een chemisch electrolytisch bad worden gedompeld. Deze kunstmatige oxidatie opent de poriën van de profielen. Vervolgens worden de profielen gekleurd in een metaaloxidebad, waarna de poriën opnieuw worden gesloten in een speciaal stoombad.

Bij anodisatie blijft de originele structuur van het aluminium behouden, al wordt deze wel gladder en uiteraard ook gekleurd. Niet onbelangrijk is dat er bij anodisatie lichte kleurverschillen mogelijk zijn per behandeling.

 

Kleuren in anodisatie

De meest voorkomende anodisatiekleur voor buitenschrijnwerk is natuurkleur geanodiseerd grijs, ook blank geanodiseerd genoemd. Er is geen kwaliteitsverschil tussen lakken of anodiseren. Het enige subtiele verschil is op esthetisch vlak. Bij lakken is de oppervlakte van het aluminium bedekt met een deklaag, terwijl bij anodisatie de originele structuur van aluminium behouden blijft.
Let op: er kunnen minimale kleurverschillen optreden per behandeld lot in dezelfde kleur.

Anodisatie kan in verschillende uitvoeringen. De meest voorkomende anodisatie is blank geanodisseerd (ookwel natuurlkleur genoemd), doch we kunnen ook brons, champagne of zwarte anodisatie bekomen.

 

Pré-anodisatie

Pré-anodisatie beschermt het lakwerk op je ramen.

De voorbehandeling voor gelakt aluminium in risicogebieden.
Pre-anodisatie is een voorbehandeling die lakwerk dat blootstaat aan agressieve invloeden de bijvoorbeeld het zout en het zand aan de kust of de chloor in de omgeving de een zwembad gedurende lange tijd beschermt, mits regelmatige reiniging van het schrijnwerk.
Een voorbehandeling die we iedereen die aan de kust bouwt of verbouwt en daarbij kiest voor aluminium ramen ten stelligste aanraden!

 

Natlakken

Wat is natlakken?

Het klinkt misschien als een soort sauna, maar dat is het niet. Bij natlakken brengt men een vloeibare beschermende deklaag in meerdere lagen aan. Deze coatings zijn gemakkelijk aan te brengen en zijn verkrijgbaar in een vrijwel onbeperkt aantal kleuren. Daarnaast zijn er een groot aantal glansgraden, diverse oppervlaktestructuren en diverse oppervlakte-effecten mogelijk.
Deze manier van lakken wordt voornamelijk toegepast op materialen die niet uit metaal zijn gemaakt zoals onze poortpanelen. Ook hier is de keuze aan kleuren vrijwel onbeperkt. Bovendien pas je je oplossing helemaal aan naar wens met verschillende glansgraden, structuren en effecten.

Deze methode kan op bijna alle materialen worden toegepast, voorbeeld op metaal maar ook op kunststof.

Kleuren in natlak
Natlakken zijn in dezelfde kleuren beschikbaar als de RAL-Classic poederlakken en structuurlakken. Er kan echter een minimaal kleurverschil optreden tussen poeder- of structuurlak en natlak van dezelfde kleur. Dit door de verschillende verftechniek. We hanteren dezelfde prijspolitiek voor natlakken als voor poederlakken.

 

Als een product voorzien is van een poedercoating, is deze uitstekend beschermd tegen invloeden van buitenaf. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de invloed van pekel op gepoedercoate velgen of de invloed van chemische stoffen. De bescherming die poedercoating hiertegen biedt is vele malen beter in vergelijking met natlakken. Natlak wordt dan ook zelden toegepast.

We zoeken talent voor de productie en plaatsen van onze veranda's!

Mail marc@verandacomfort.be of bel +32 (50) 23 10 20